Voetzorg Oost Groningen 
  

Voetreflex massage

Geschiedenis

Voetreflexologie is een oude massagetechniek die waarschijnlijk zijn oorsprong vindt in China of India . Ook de Egyptenaren en Indianen kenden een vorm van voetmassage. De huidige reflexologie is ontwikkeld door twee personen, KNO-arts Willem H. Fitzgerald (1872-1942) die het basisidee had en dit samen met verpleegster en fysiotherapeute Eunice Ingham (1889-1974) vorm gaf.


Fitzgerald, die verbonden was aan St. Francis Hospital in Hartford, ontdekte dat sommige patiënten wanneer zij een pijnlijke behandeling verwachtten of ondergingen, de handen balden. Door deze natuurlijke reactie bleken sommige patiënten geen verdoving meer nodig te hebben. Daarop volgende ontwikkelde hij een theorie van zones  (5 links en 5 rechts) die van het hoofd naar de toppen van de vingers en tenen liepen. Deze ontwikkeling werd met enige scepsis gevolgd. Dr Edwin F. Bowers, een medisch criticus en schrijver heeft zich laten overtuigen en gezamenlijk met Fitzgerald publiceerden zij de bevindingen waarvan het eerste artikel verscheen in 1915. 

In 1917 verscheen het baanbrekende boek: Zone Therapy; or, Relieving Pain and Disease en de Duitste natuurgeneeskundige Hanne Marquardt (1933) de theorie van de voetreflexologie aangevuld met haar ideeen en ervaringen en het bekendheid gegeven in West Europa. Het boek dat zij schreef: "Reflexzonearbeid am Fuss"is in het Nederlands vertaald als "Voetzonemassage als therapie", uitgeverij synthese 2008. Dit boek geldt tot op heden als naslagwerk en opleidingsboek voor veel voetreflextherapeuten.


Chinese visie

In China onderscheid men 3 soorten dokters:

1. De dokter die ziektes geneest 

 • Is te laat..... Dit is als "wapens smeden als het al oorlog is" Deze dokters worden dan ook gezien als de slechtste soort.

2. Dokter die de gezondheid behoudt

 • Deze dokter weet ziektes te voorkomen. Een patiënt krijgt van deze dokter les in een gezonde levensstijl, waardoor de patiënt mede verantwoordelijk is voor het behouden van zijn gezondheid.

3. De dokter die andere de TAO leert...

 • Hij heeft de allerhoogste staat van "zijn" al bereikt en kan anderen daarin begeleiden.

 

TAO - zijn de wetten van het universum. De TAO is datgene waar alles uit ontstaat. Het is alles en tegelijk ook niets. TAO is een manier van leven, waarin men in overeenstemming leeft met de natuur en met zijn bezieling. Het is het doel om terug te keren naar een diepere staat van evenwicht en harmonie met zichzelf, de natuur en het universum.


YIN & YANG - Yin en Yang zijn elkaars tegenpolen. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, gaan in elkaar over en beïnvloeden elkaar.

YIN = vrouw, koud, donker, langzaam, rust, aarde

YANG = warm, licht, man, snel, rusteloos, hemel


QI - Is een belangrijk begrip in de TCM (traditionele Chinese Massages. QI is de levenskracht in al zijn manifestaties van emoties, weefsels, bloed, organen, planten, bloemen, dieren, mineralen enz enz. hier geld de stelling "Lichaam en geest zijn een"


Hoe werkt Reflexzone massage?

Bij de behandeling van de reflexzones word er altijd aan beide voeten gewerkt. Hoe voetreflex massage precies werkt is nog steeds niet bekend. Wel is bekend dat er veel goede ervaringen mee geboekt worden. Reflexologie is geen alternatieve leer, maar een completerende en ondersteunende aanvullende manier van zorg geven zoals fysiotherapie, altijd naast of in samenwerking met de reguliere zorg. Reflexologie is dan ook geen vervanging van reguliere zorg. 

Anders dan bij de meridiaan therapie ( oosterse geneeswijze) waarbij wordt uitgegaan van 12 energiebanen die door het lichaam verlopen wordt bij de reflextherapie het lichaam verdeeld in 10 verticale zones waarbij de oorsprong te vinden is in de handen en voeten en eindigen bij het hoofd.

Door de +/- 30000 zenuwuiteinden die in de voeten zitten te prikkelen, kunnen we de organen die met deze zenuweinden in verbinding staan beïnvloeden. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding van het weefsel, het lymfestroom en de energiestroom waardoor de cel functie verbeterd.

 

Wanneer wel of geen voetreflex massage?

Zoals eerder werd beschreven onder het kopje Chinese visie is er een duidelijk onderscheid tussen wanneer welke behandeling wel of niet verstandig is. Ik kan als masseur ondersteuning bieden aan een gezond lichaam en wellicht kleine veranderingen teweeg brengen maar geen genezingen verrichten.

daarom hanteer ik als voetreflex masseur de volgende richtlijnen, een voetreflextherapeut zou hier wellicht meer kunnen betekenen op momenten dat ik niet meer behandel.


Ik behandel U graag

Helaas kan ik U nu niet behandelen

Vermoeidheid

Infecties/ besmettelijke ziekte

Angsten

Maligne celwoekeringen

Slecht slapen

Zwangerschap met risicofactoren

Stress gerelateerde hoofdpijn

Kneuzingen aan de voet of enkel

koude handen en voeten

Pacemaker

Stress / Spanning

Tombose

Duizeligheid

Koorts

Gevoel van eenzaamheid


Pijn e.a.


Kramp / OnrustMogelijke effecten na de reflexmassage

Afhankelijk van de behandeling en de persoon kunnen de volgende verschijnselen optreden.

Reacties tijdens de massage: 

 • Meer transpireren dan normaal
 • Prikkelingen of tintelingen voelen
 • Geeuwen/ zuchten
 • Koud / warm worden
 • Darmen die gaan rommelen
 • Opkomende emoties, huilen, lachen, kuchen enz.

Reacties na de massage:

 • Duizeligheid of zweverig gevoel
 • (oude) kwalen komen (even) terug
 • Energiek voelen of loomheid / moeheid
 • Verbetering van de klachten.

 

Hoe lang duurt de behandeling?

Een behandeling duurt gemiddeld 45 minuten dit is incl de entree en het uitrusten nadien. Omdat er na een behandeling reacties kunnen optreden blijft u na de behandeling nog even ontspannen liggen. De afspraak wordt derhalve ook altijd aan het einde van de middag of aan het begin van de avond gepland.